Semolinabolletjes met geroosterde paprika

Recept semolinabolletjes met geroosterde paprika

Voor 8 knaloranje hartige bolletjes

Ingrediënten:
200 gram semola di grano duro rimacinata (typo “0”)
200 gram semola di grano tenero (typo "00") of tarwebloem
300 gram rode geroosterde paprika's (gepureerd)
1.5 el olijfolie
1.5 tl gedroogde gist
1 tl zout (6 gram)

Bereidingswijze:
Meng in een kom het meel, de paprikapuree en het gist. Voeg het zout en de olijfolie toe en kneed tot een deegbal. Kneed het deeg met de hand op een werkvlak circa 20 minuten tot een soepel deeg. Scheur een stukje van het deel en kijk of je het heel dun kan uittrekken. Is het deeg nog bros, kneed dan nog 10 minuten langer.
Bij het kneden van het deeg is het van belang dat het deeg goed uitgerekt wordt. Leg het deeg op het werkvlak en houdt het deeg met één hand vast. Duw het deeg met de handpalm van je andere hand zo ver mogelijk van je af, en vouw dubbel. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handelingen, totdat je de slag te pakken hebt. Kneed je voor het eerst brooddeeg, dan is het goed idee om het deeg in twee delen te verdelen en beide delen apart te kneden. Als je over een kneedmachine beschikt, kan je het deeg natuurlijk ook daarin kneden.

Doe de deegbal in een met olie ingevette kom en keer het deeg om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat op kamertemperatuur 1 uur rijzen, of tot het deeg bijna in omvang verdubbeld is. Kneed het deeg 3 minuten en laat weer 1 uur rijzen. Verdeel het deeg met een deegsteker in acht gelijke delen en vorm er bolletjes van. Leg de opgebolde bolletjes op een met olie ingevette bakplaat. Dek af met een vochtige theedoek en laat 15 minuten rijzen.
Bak de bolletjes 25 minuten op 200 graden. Laat de bolletjes op een rooster afkoelen.Voor een knapperige korst kan je net voordat de bolletjes de oven in gaan 250 ml kokend water in een braadslede onderin de oven gieten, om stoom te creëren. Omdat het kokende water direct veranderd in hete stoom is het verstandig om siliconen ovenhandschoenen aan te trekken. Verwarm de oven in dit geval voor op 230 graden. Giet het kokende water in de braadslede, sluit de ovendeur, en stel de oven in op 200 graden.