Chinese nieuwjaarsknoedels (Glutinous rice balls)

Recept Chinese nieuwjaarsknoedels (voor ca. 25 stuks)

Ingrediƫnten:
60 gram sesampasta (tahin)
4 el poedersuiker
sesamzaad
250 gram ketanrijst meel (glutinous rice flour )
2 dl water

Bereidingswijze:
Roer de sesampasta en de poedersuiker door elkaar. Rol er tussen je handpalmen bolletjes van (circa 4 gram per stuk). Rol de bolletjes door het sesamzaad.

Doe de ketanrijstmeel in een kom en zet deze op een weegschaal. Breng 3 dl water aan de kook. Schenk 2 dl kokend water bij het meel. Roer direct goed door met bijvoorbeeld Chinese eetstokjes.

Bestrooi je handen met ketanrijstmeel en kneed het deeg kort totdat een homogene massa. Neem een stukje deeg af van circa 18 gram en rol er tussen je handpalmen een bolletje van. Druk deze plat en vul met de sesamvulling. Druk de naden dicht en rol nogmaals tussen je handpalmen tot een bolletje. Herhaal deze handelingen totdat je 20 tot 25 Chinese nieuwjaarsknoedels gemaakt hebt. Steeds als het deeg aan je handen lijkt te gaan kleven je handen weer bestrooien met ketanrijstmeel. Als je klaar bent je handen wassen met koud water.

Serveer per persoon drie tot vijf knoedels. De overige knoedels vries je in. Zorg hierbij dat de knoedels elkaar tijdens het invriezen niet raken.

Serveren:
Breng water in een pan aan de kook. Leg hier de gewenste hoeveelheid (verse of bevroren) knoedels in. Kook de knoedels enkele minuten totdat ze boven komen drijven. Serveer met suiker of rol door geraspte kokos. Je kan ook in het kookwater schillen van een biologische sinaasappel, plakjes van verse gember en suiker meekoken en de knoedels met een deel van deze siroop serveren.