Verse ravioli met smaaktomaatjes en mozzarella

Recept verse ravioli met smaaktomaatjes en mozzarella

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten voor het pastadeeg:
100 gram semola di grano duro rimacinata
100 gram patentbloem
70 gram ei (1 1/2 ei) (bewaar het eiwit)
30 gram tomatenpuree
1/2 el olijfolie
1/2 tl zout

Ingrediënten ravioli vulling:  
100 gram mozzarella
80 gram ricotta
30 gram tomatenpuree
40 gram grana padano

Overige ingrediënten:
450 gram smaaktomaatjes
1/2 el gedroogde rozemarijn

Bereidingswijze verse ravioli:
Voeg alle ingrediënten voor het pastadeeg bij elkaar en kneed kort tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg in een broodbakmachine in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Maak in de tussentijd de vulling. Pureer alle ingrediënten voor de vulling. Rol er tussen je handpalmen 40 kleine bolletjes van (circa 6 gram per stuk).
Haal het deeg uit het huishoudfolie en weeg 75 gram af. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak zo dun mogelijk uit. Steeds wat bloem op de bovenkant van het pastavel strooien en het pastavel omdraaien als het vel aan het werkvlak begint te plakken. Rol de rest van de pastavellen uit en zorg ervoor dat alle pastavellen dezelfde oppervlakte hebben (circa 7 dm^2), zodat alle ravioli tegelijkertijd gaar zal zijn. Leg de pastavellen op elkaar en leg er een droge theedoek overheen, om uitdroging te voorkomen.

Steek met een kopje rondjes uit het deeg van 8 cm doorsnede. Bestrijk een helft (een halve cirkel) van het deeg met eiwit. Rol de vulling wat platter en leg de vulling er op. Vouw het pastadeeg dubbel. Druk nu de naden tegen elkaar. Werk hierbij van de onderkant naar de bovenkant toe en zorg dat het pastadeeg goed aansluit bij de vulling zodat er geen lucht in de ravioli ingesloten wordt. Bestrijk de twee uiteinden van de ravioli met eiwit en plak in het midden van de ravioli op elkaar. Duw de randen wat naar buiten.

Vul een pan zeer ruim met water en breng aan de kook, als het water goed doorkookt doe je de ravioli in de pan en laat je de ravioli in circa 5 minuten op laag vuur gaarkoken. Snijd intussen de smaaktomaatjes in partjes. Leg ze in een koekenpan en bestrooi met de rozemarijn. Verwarm de tomaatjes totdat ze warm en zacht zijn, maar kook niet tot moes. Kijk steeds of de ravioli niet opzwelt door de lucht die eventueel nog rondom de vulling zit. Zwelt de ravioli teveel op, zet dan het vuur lager of haal dan de deksel van de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Serveer de ravioli met de warme tomaten.