Verse ravioli met rucola en oesterzwammen

Recept verse ravioli met rucola en oesterzwammen

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten voor het pastadeeg:
100 gram semola di grano duro rimacinata
100 gram patentbloem
100 gram ei (2 eieren)
1/2 el olijfolie
1/2 tl zout

Ingrediënten ravioli vulling:
125 gram ricotta
21 gram gedroogde oesterzwammen
70 gram grana padano
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl uipoeder
1/2 tl gedroogde peterselie

Overige ingrediënten:
200 gram verse oesterzwammen
100 gram rucola
100 gram olijven

Bereidingswijze verse ravioli:Zet een kom op een weegschaal en breek de twee eieren boven de kom. Voeg nu evenveel gram fijne tarwegriesmeel van harde tarwe (semola di grano duro) toe als dat de eieren samen wegen. Voeg daarna eenzelfde hoeveelheid patentbloem en de olijfolie en zout toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg vervolgens in ongeveer 10 minuten met een broodbakmachine tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Maak in de tussentijd de vulling. Wel de gedroogde paddenstoelen 5 minuten in warm water. Rasp de grana padano (italiaanse kaas). Knijp het water goed uit de paddenstoelen en pureer deze. Meng nu alle ingrediënten voor de vulling. Rol er tussen je handpalmen 40 kleine bolletjes van (circa 6 gram per stuk).

Haal het deeg uit het huishoudfolie en weeg 75 gram af. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak zo dun mogelijk uit. Steeds wat bloem op de bovenkant van het pastavel strooien en het pastavel omdraaien als het vel aan het werkvlak begint te plakken. Rol de rest van de pastavellen uit en zorg ervoor dat alle pastavellen dezelfde oppervlakte hebben (circa 7 dm^2), zodat alle ravioli tegelijkertijd gaar zal zijn. Leg de pastavellen op elkaar en leg er een droge theedoek overheen, om uitdroging te voorkomen.

Steek met een kopje rondjes uit het deeg van 8 cm doorsnede. Bestrijk een helft (een halve cirkel) van het deeg met eiwit. Rol de vulling wat platter en leg de vulling er op. Vouw het pastadeeg dubbel. Druk nu de naden tegen elkaar. Werk hierbij van de onderkant naar de bovenkant toe en zorg dat het pastadeeg goed aansluit bij de vulling zodat er geen lucht in de ravioli ingesloten wordt.

Vul een pan zeer ruim met water en breng aan de kook, als het water goed doorkookt doe je de ravioli in de pan en laat je de ravioli in circa 5 minuten op laag vuur gaarkoken. Snij intussen de oesterzwammen in repen en bak met een beetje olijfolie in een koekenpan gaar. Kijk steeds of de ravioli niet opzwelt door de lucht die eventueel nog rondom de vulling zit. Zwelt de ravioli teveel op, zet dan het vuur lager of haal dan de deksel van de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Meng de ravioli met de gebakken verse oesterzwammen, de rucola en de olijven en serveer.