Verse ravioli met ansjovis en kappertjes

Recept verse ravioli met anjovis en kappertjes

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten voor het pastadeeg:
100 gram semola di grano duro rimacinata
100 gram patentbloem
100 gram ei (2 eieren)
1/2 el olijfolie
1/2 tl zout

Ingrediënten ravioli vulling:
125 gram ricotta
70 gram grana padano
25 gram ansjovisfilet op olie
1 tl rasp van een biologische citroen

Overige ingrediënten:
150 gram cherrytomaatjes
125 gram mozzarella
1/2 el balsamicoazijn
1 el olijfolie
1/2 teentje knoflook
3 el kappertjes
peper & zout

Bereidingswijze:
Voeg alle ingrediënten voor het pastadeeg bij elkaar en kneed kort tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg in een broodbakmachine in 10 minuten tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
Maak in de tussentijd de vulling. Snij de ansjovisfilets in ragfijne reepjes. Rasp de grana padano (italiaanse kaas). Kneed alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Rol er tussen je handpalmen 40 kleine bolletjes van (circa 6 gram per stuk).
Haal het deeg uit het huishoudfolie en weeg 75 gram af. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak zo dun mogelijk uit. Steeds wat bloem op de bovenkant van het pastavel strooien en het pastavel omdraaien als het vel aan het werkvlak begint te plakken. Rol de rest van de pastavellen uit en zorg ervoor dat alle pastavellen dezelfde oppervlakte hebben (circa 7 dm^2), zodat alle ravioli tegelijkertijd gaar zal zijn. Leg de pastavellen op elkaar en leg er een droge theedoek overheen, om uitdroging te voorkomen.

Verdeel het pastavel met een ravioli-roller in rechthoeken van 7,5 cm bij 6 cm groot.
Bestrijk een helft van het deeg met eiwit. Rol de vulling wat platter en leg de vulling er op. Vouw het pastadeeg over de breedte dubbel. Druk nu de naden tegen elkaar. Werk hierbij van de onderkant naar de bovenkant toe en zorg dat het pastadeeg goed aansluit bij de vulling, zodat er geen lucht in de ravioli ingesloten wordt.
Vul een pan zeer ruim met water en breng aan de kook, als het water goed doorkookt doe je de ravioli in de pan en laat je de ravioli in circa 5 minuten op laag vuur gaarkoken. Halveer intussen de cherrytomaatjes en snij de mozzarella in blokjes. Maak de dressing met de balsamicoazijn, de olijfolie en de knoflook. Kijk steeds of de ravioli niet opzwelt door de lucht die eventueel nog rondom de vulling zit. Zwelt de ravioli teveel op, zet dan het vuur lager of haal dan de deksel van de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Verdeel de mozzarella, tomaat en kappertjes over de borden. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met de dressing. Leg hierop de ravioli en serveer.